Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Van zeven naar één liter water per kilo wasgoed, kan dat? Directeur Harry van Dalfsen van het Nederlandse Wafilin Systems vertelt dat de noodzakelijke proefopstelling bij een professionele wasserij in Las Vegas om dat aan te tonen er zonder Partners voor Water niet was gekomen. ‘Inmiddels hebben we ook demo’s opgezet in San Francisco, in Philadelphia en in Melbourne.’

‘Bij Wafilin zijn we gespecialiseerd in het behandelen van processtromen: afvalwater, maar ook stromen in de voedingsmiddelenindustrie. En dat doen we met behulp van membraantechnologie. We hebben in Leeuwarden een groot laboratorium, gekoppeld aan Wetsus en de hogeschool. Er is dus veel wetenschap in de buurt.

 

"Elke liter waterbesparing in Las Vegas is welkom, energie is ook een belangrijk aspect en de markt is groot: kijk maar naar de enorme aantallen hotels daar. Er zijn tientallen wasserijen."

Van zeven liter naar een liter water per kilo wasgoed

Professionele wasserijen, die vooral werken voor hotels en ziekenhuizen, gebruiken zo’n zeven liter water per kilo wasgoed, plus veel energie voor het verwarmen, plus natuurlijk chemicaliën. Er wordt veel gekeken naar het ‘end of pipe’ zuiveren, dus aan het eind van het hele proces. Maar wij stelden bij onderzoek in een wasserij in Heerenveen vast dat je halverwege het proces het meest vieze en bovendien warme water hebt. Ga je daar mee aan de slag, dan ga je terug naar één liter water per kilo wasgoed. En eigenlijk nog belangrijker: je kunt ook heel veel van de warmte hergebruiken, en je bespaart op chemicaliën. Alleen zuiveren om water te besparen is niet interessant in landen waar water goedkoop is, zoals Nederland.

Financiele steun nodig om het echt van de grond te krijgen

Met financiële steun van Partners voor Water hebben we in Las Vegas een demo-opstelling kunnen maken. Elke liter waterbesparing is daar welkom, energie is ook een belangrijk aspect en de markt is groot: kijk maar naar de enorme aantallen hotels daar. Er zijn tientallen wasserijen.

De subsidieregeling is zeer nuttig bij een initiatief met veel potentieel, qua mogelijke opschaling en spin-off, maar ook met elementen die zich nog in de praktijk moeten bewijzen. Je wilt er zelf in investeren, samen met je partners, maar je hebt financiële steun nodig om het echt van de grond te krijgen. We hebben er zelf flink veel bij gelegd, maar zonder Partners voor Water hadden we dit niet kunnen neerzetten. En dat is belangrijk. Zeker ook als je ziet wat de spin-off zou kunnen worden. Ik ben zelf nuchter, ik deel die mooie verhalen door twee, en dan nog een keer door twee. Maar ook als ik dat doe, ziet het er goed uit. Inmiddels hebben we ook demo’s opgezet in San Francisco, in Philadelphia en in Melbourne.’