Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

In landen rond de evenaar worden grote hoeveelheden dure en vaak niet duurzame energie gebruikt voor airconditioning. Juist in die tropische gebieden werkt het bedrijf Bluerise aan een techniek waarmee 365 dagen per jaar, 24 uur per dag schone energie uit oceaanwater kan worden gewonnen.

Met de techniek Ocean Thermal Energy Conversion, kortweg OTEC, kun je energie opwekken door gebruik te maken van het temperatuurverschil in oceanen tussen warm oppervlaktewater en koud diepzeewater. De technologie biedt vooral kansen in tropische oceanen, maar in tropische gebieden zit over het algemeen niet het meeste geld en innovatiekracht. “Een andere, simpelere technologie is koeling met oceaanwater”, vertelt CEO Remi Blokker. “Wanneer je koud zeewater oppompt kun je dat bijvoorbeeld gebruiken als alternatief voor airconditioning van de vele hotels in de regio.”

 

"Oceaankoeling is interessant voor alle plekken waar gekoeld moet worden, dus bijvoorbeeld ook voor datacenters."

Haalbaarheidsonderzoek

Via diverse haalbaarheidsstudies toonden ze de potentie van hun technologie aan; dat leidde tot oceaankoeling-projecten in Curaçao en Jamaica. In Colombia bouwden ze aan een relatie met de overheid en de Nationale Universiteit; met steun van de Nederlandse overheid werd ook in dat land een project gestart. “Voor een haalbaarheidsstudie in de stedelijke delta Barranquilla konden we gebruik maken van de subsidieregeling van het programma Partners voor Water. Mede dankzij die resultaten konden we diverse commerciële partijen overtuigen met ons samen te werken.”

Samenwerken

Om verder te kunnen groeien is geld alleen echter niet genoeg, weet Blokker. Net zo belangrijk is een sterk lokaal netwerk. “Voor de aanvraag van vergunningen bijvoorbeeld kan het erg helpen als mensen de weg weten in een land.” In Sri Lanka worden ze hierbij geholpen met een Sri Lankaanse engineer die onderdeel uit maakt van het Nederlandse overheidsprogramma Young Expert Programmes (YEP). “We krijgen subsidie voor een deel van zijn loonkosten en hij heeft deelgenomen aan een uitgebreid trainingsprogramma in Nederland."

Nieuwe toepassingen

“Duurzaamheid komt alleen maar hoger op de agenda te staan” denkt Blokker. “En we lopen nog steeds tegen nieuwe toepassingen aan. Oceaankoeling is interessant voor alle plekken waar gekoeld moet worden, dus bijvoorbeeld ook voor datacenters. We zien dan ook nog veel mogelijkheden en werken als start-up niet naar een lucratieve ‘exit’. We willen hier een succes van maken!