Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

“Jullie inzet is nodig om de wereld meer waterproof te maken.” Met deze woorden opende demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, mevrouw Barbara Visser het WATERPROOF evenement. Op 7 oktober vond de vierde editie plaats. Samen met de brede watersector werd gediscussieerd en gebrainstormd over hoe Nederland kan bijdragen aan meer waterzekerheid en waterveiligheid wereldwijd. Nu en in de toekomst.

"Samen met de partners, samen met de sectoren hebben we enorme impact kunnen realiseren met Partners voor Water 2016-2021."

Voor velen was WATERPROOF het eerste live event in tijden. Wat was het fijn om elkaar fysiek weer te kunnen spreken, ideeën uit te wisselen en gezamenlijk na te denken over de mogelijkheden van een nieuw Partners voor Water programma. Het Partners voor Water team kijkt terug op een zeer geslaagde dag met een vol programma. En er was goed nieuws. In een videoboodschap kondigde demissionair minister Barbara Visser het vervolg van het Partners voor Water programma aan, looptijd 2022-2027 met een budget van ruim 67 miljoen euro.

20 jaar Partners voor Water

Met het WATERPROOF evenement staan we stil bij de ontwikkelingen en activiteiten binnen het Partners voor Water programma. De aandacht tijdens de 2021 editie ging uit naar wat de afgelopen vijf jaar is bereikt, bijvoorbeeld op de bilaterale samenwerkingsrelatie in 16 deltalanden en in de 69 subsidieprojecten in 35 landen. WATERPROOF stond kort stil bij de kracht van samenwerking binnen het programma dat inmiddels 20 jaar bestaat.

 

Inspiratie voor de toekomst

Maar we keken vooral vooruit. Want waar liggen de kansen om actief bij te dragen aan de SDG 2030 agenda? En wat kan Partners voor Water bieden om die te verzilveren? WATERPROOF trapte af met een levendige talkshow met verschillende sprekers, zoals Kitty van der Heijden, Directeur-generaal Internationale samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Peter Díez, Directeur Internationaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En ook Sabine Stuiver, Chief Marketing Officer en Co-founder van Hydraloop, Bregje van Wesenbeeck, Senior researcher bij Deltares, en Bas Roels, Senior advisor freshwater unit bij WWF deelden hun ideeën over samen bouwen aan waterveiligheid en waterzekerheid.

Van samenwerking tot nature-based solutions, en van schaalvergroting tot inclusiviteit, in de talkshow kwamen meerdere onderwerpen aan bod. Maar de belangrijkste vraag aan tafel was misschien wel: wat wilt u meegeven voor het volgende Partners voor Water 5 programma?

Zie hieronder de opnames van de WATERPROOF Talkshow.

Verdieping en discussie

Een verdere verdieping op de onderwerpen vond plaats in verschillende break-out sessies. Georganiseerd door en voor de sector, vonden presentaties en discussies plaats op de thema’s Samenwerking, Impact door Schaalvergroting, Inclusiviteit, Water, Biodiversiteit en Landbouw, Nature-based Solutions, Grondwater, Innovatie, Water en Klimaatadaptatie. Een aantal aanbevelingen:

  • Maak verbinding met andere programma’s zodat een langere termijn inzet en samenwerking mogelijk wordt gemaakt.
  • Investeer in lokaal draagvlak, betere governance en kennisopbouw om schaalvergroting mogelijk te maken.
  • De inzet van Nature-based Solutions is niet een ‘alles of niets’ benadering, maar eerder de mogelijkheid om een zo ‘groen’ mogelijke oplossing te zoeken.
  • Het verbeteren van biodiversiteit vraagt om een systeembenadering en meer kennis en inzicht op lokaal niveau.
  • Innovaties die gevalideerd zijn moeten we implementeren. Maar seeing is believing, dus veel behoefte aan pilotprojecten om innovatie te versnellen.
  • Er moeten KPI’s gedefinieerd worden op het thema grondwater als onderdeel van SDG discussies en target realisatie.

Lees ook het artikel op WaterForum over WATERPROOF en het Partners voor Water 5 programma.