Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Met ruim 135.000 bezoekers, 18 hallen en een vloeroppervlak van 220.000 m2 vond medio mei 2018 in München de toonaangevende milieuvakbeurs IFAT plaats. Het opvallende Netherlands Pavilion werd mede mogelijk gemaakt door Partners voor Water. Joep Appels, managing director van microLAN, nam deel.

‘Wij zijn als sensorontwikkelaar gespecialiseerd in het opsporen van algen, bacteriën en chemische toxiciteit. Onze sensor brengt een kleurreactie teweeg, waaruit je binnen 90 minuten de kwaliteit kunt afmeten. We hebben een heel mooi project gedaan voor de Nederlandse VN-missie in Mali, samen met MasterMind Company. Zij hebben daar een compacte zuiveringsinstallatie neergezet, waardoor het watergebruik met tweederde is gedaald. Onze sensoren controleren of het water schoon genoeg is.

"Voor ons was het absoluut de moeite waard!"

We zetten onze producten wereldwijd op de markt, willen verder groeien en zoeken daarom nieuwe distributeurs. De eerste contacten hadden we al vóór de IFAT gelegd en we hebben ze hier vervolgens persoonlijk ontmoet. Vietnam biedt bijvoorbeeld goede mogelijkheden. Het gaat daar economisch de goede kant op en dan is er meer aandacht en geld voor de kwaliteit van het drinkwater, zeker ook vanwege het belang van het toerisme en het milieu.

Kansen verkennen op verschillende markten

Daarnaast was er in het paviljoen gelegenheid om met andere Nederlandse sectorpartijen te spreken over de kansen op verschillende markten, zowel geografisch als qua deelsegmenten. Wij houden ons bezig met drinkwater, maar onze sensoren zijn ook interessant voor koelwater. Op dit gebied zijn we bezig met het opzetten van een pilot in Nederland, samen met KWR. Mogelijk nodigen we relaties uit om daar te komen kijken. We zijn verder ook bezig met inlaatcontrole bij drinkwaterbedrijven.

 

Goede voorbereiding

Een beursdeelname staat niet op zichzelf, je moet het goed voorbereiden en er goede follow-up aan geven. Ik heb veel mensen ontmoet die ik al ken, om de relatie te versterken. Zo sprak ik een Roemeense distributeur, voor een pilot die we gaan draaien bij een drinkwaterbedrijf. Ik heb hem in het verleden ooit ontmoet, maar verder verliep het contact alleen via telefoon, mail en chat. En al die moderne techniek is prachtig, maar ik vind het belangrijk om mensen gewoon persoonlijk te kunnen ontmoeten.

Dat we samen met veel andere partijen in het Netherlands Pavilion stonden was natuurlijk ideaal. Je trekt veel meer aandacht, alles is goed geregeld en verzorgd. Voor ons was het absoluut de moeite waard!’