Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Alle waterschappen in Zuid-Afrika maken gebruik van de HydroNET Water Control Room van HydroLogic. Met die online controlekamer kunnen ze de actuele en verwachte situatie van hun watersysteem monitoren. Zo kunnen ze beter inspelen op de verwachte waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit. De succesvolle internationale opmars begon met een onmisbare subsidie van Partners voor Water.

 

Leanne Reichard, directeur markt bij HydroLogic: ‘Met financiële ondersteuning van Partners voor Water hebben we in 2013 samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta, eLEAF, Universiteit Twente en de Inkomati-Usuthu Catchment Management Agency (IUCMA) een demonstratieproject opgezet. Na afloop is IUCMA meteen een betalende klant geworden. Dat was op zich al mooi, want dat is wat je met zo’n demonstratie ten minste wilt bereiken. Het Department of Water and Sanitation, vergelijkbaar met Rijkswaterstaat, wilde dat HydroNET bij alle inmiddels nieuw opgezette waterschappen zou gaan draaien. En nu is dat ook contractueel vastgelegd. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. Ze zaten erop te wachten en het werkte ook echt goed in de Zuid-Afrikaanse situatie. Mede daardoor hebben we in 2017 ook de Partners voor Water Award gewonnen.

"Zonder de startsubsidie van Partners voor Water was het ons niet gelukt."

Wanneer je als onderneming een land binnen wilt komen, moet je zwaar investeren. Want voordat potentiële klanten je product of dienst willen kopen, willen ze zien dat het werkt in hun land, onder hun condities. Zonder de startsubsidie van Partners voor Water, en de samenwerking met onze partners, was het ons niet gelukt.

Lokale partner

Het betekent trouwens niet dat je dan klaar bent. Het heeft na die eerste fase nog een paar jaar geduurd voor we die duurzame aanwezigheid hadden bewerkstelligd. Heel veel uren, heel veel reizen, heel veel hoogte- en dieptepunten. We hebben zeker nog eens eenzelfde bedrag geïnvesteerd. Succesfactor is dat we een uitstekende relatie hebben opgebouwd met onze lokale partner, de South African Weather Services. Dat is vergelijkbaar met het KNMI, dus zeer gerenommeerd. Ze weten precies wat lokale eisen zijn en hoe je daaraan kunt voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om lokale wet- en regelgeving rondom het aanbestedingsproces.

"Succesfactor is dat we een uitstekende relatie hebben opgebouwd met onze lokale partner."

Volgende stap

We zijn nu ook aan de slag gegaan in Swaziland en hebben aanvragen uit Mozambique en Lesotho. Dat hebben we grotendeels te danken aan het succes in Zuid-Afrika. Inmiddels wordt HydroNET in dertien landen gebruikt, Australië gaat bijvoorbeeld ook heel goed. In elk volgend land wordt het iets makkelijker en wordt de benodigde investering, voordat je een duurzame business hebt opgebouwd, iets kleiner.’