Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

In de Indiase deelstaat West-Bengalen kampt een gemeenschap van ruim 5.000 mensen met ernstige drinkwaterproblemen. Het Nederlandse bedrijf Desolenator heeft een waterzuiveringssysteem ontwikkeld dat op 100% zonne-energie werkt. Lokale vrouwelijke ondernemers zorgen voor de distributie van het drinkwater. Het resultaat: schoon drinkwater en een betere positie voor vrouwen.

Sinds lange tijd zijn vrouwen verantwoordelijk voor het halen van water in de gemeenschap. Daarom spelen zij in dit project een belangrijke rol bij de voorbereiding én de uitvoering. De waterzuiveringsinstallatie levert de komende 20 jaar schoon drinkwater voor de gemeenschap. Het systeem werkt op zonne-energie, zonder membranen of schadelijke chemicaliën. Partners voor Water ondersteunt het project.

 

Watercentrum als ontmoetingsplek

De waterzuivering en distributie vinden plaats in een nieuw watercentrum. Desolenator ontwierp dit centrum samen met de lokale ngo Sundarban Social Development Centre, de lokale gemeenschap en haar vrouwelijke ondernemers.

Het toekomstige centrum heeft ook een sociale functie voor vrouwen. Bij het dagelijkse water halen ontmoeten de vaak vrouwelijke klanten en de vrouwelijke distributeurs elkaar. Daarvoor wordt een aparte ruimte ingericht bij de hoofdkranen aan de achterkant van het gebouw. Verder biedt het centrum kinderopvang voor de baby's van de vrouwelijke ondernemers.

Door corona is de planning vertraagd. De bouw van het watercentrum start eind april 2021. Het is waarschijnlijk klaar voor gebruik in het 3e kwartaal van 2021.

 

Vrouwelijk ondernemerschap

Over de financiële kant van het project is goed nagedacht. De opbrengst uit de verkoop van het drinkwater dekt de gebruiks- en onderhoudskosten van de installatie, en de salarissen voor de mensen die het systeem beheren. De lokale vrouwelijke ondernemers die het water distribueren, krijgen zo de kans een goed inkomen te verdienen.

Bovendien geven deze vrouwen trainingen over water, sanitatie en hygiëne (WASH). Zo delen ze hun kennis met de inwoners van de gemeenschap. Die hebben zo voordeel van schoon water én kennis over een betere gezondheid.