Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) heeft belangstelling voor het ontwikkelingsplan voor de rivier Warta in de Poolse stad Poznan . Het zou een belangrijke mijlpaal zijn in een proces dat al zo’n acht jaar loopt en dat mede door Partners voor Water op gang is gekomen.

Wouter Vos, Director International van KuiperCompagnons:  ‘Poznan had de Warta als het ware de rug toegekeerd. Maar nu neemt de welvaart toe en wil men de rivier weer samenbrengen met de stad. Tegelijkertijd zal door de klimaatverandering de neerslag heftiger worden en dat zal in de gekanaliseerde rivier meer en meer problemen opleveren. Vaak is het een klein stroompje, maar het niveau kan zo maar zeven tot negen meter stijgen. En Poznan is een grote stad: er wonen ruim een half miljoen mensen, en nog eens een miljoen in de agglomeratie.

"Dat de EBRD de Poznan-casus ziet als een kansrijk project voor de bank, biedt een fantastisch perspectief voor de volgende stappen"

Al in 2011 is het fundament gelegd, in de vorm van het Pools-Nederlandse River Warta Partnership. Met subsidie van Partners voor Water zijn we, samen met Royal HaskoningDHV, aan de slag gegaan met het opstellen van een integrale ontwikkelingsstrategie voor de rivierzone van de Warta. In juni 2017 waren we mee met de missie naar Poznan; toen hebben we met de gemeente gekeken hoe we het Warta River Development Plan een stap verder konden brengen. Dat heeft geresulteerd in de ondertekening van een MoU tussen NWP en Poznan, met als doel samen een plan op te stellen en de strategie uit te werken in concrete ontwikkelings- en investeringsmodules. We kwamen namelijk op een punt dat we investeerders moesten interesseren voor de implementatiefase, maar de meeste investeerders willen eerst een uitgewerkt plan zien voor ze eventueel aan boord komen. Je hebt gewoon een ‘bankable business case’ nodig.

De EBRD heeft aangegeven Poznan als een interessante casus te beschouwen en ziet ook kansen om die planvorming mee te financieren. Die belangstelling bleek al bij het bezoek van partijen uit de Nederlandse watersector aan het hoofdkantoor van de bank in Londen op 7 maart en daarna in april een vervolgbespreking bij de EBRD-vestiging in Polen. Dat de EBRD de Poznan-casus ziet als een kansrijk project voor de bank, biedt een fantastisch perspectief voor de volgende stappen. De uitwerking van het stedenbouwkundige plan zou een zeer mooie opdracht zijn, en daarna volgt er natuurlijk nog veel meer. Dus de aanhouder wint!’