Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Op een suikerrietplantage in het zuiden van Mozambique werkt VanderSat aan een systeem om met een combinatie van satellietdata én metingen met smartphones slimmer te irrigeren. Dat vergroot de opbrengst én dringt het watergebruik terug.

Nadja den Besten, remote sensing scientist bij VanderSat: ‘Op de 18.000 hectare grote suikerrietplantage in Xinavane is het hydraulische systeem, met heel veel kanaaltjes, een gegeven. Dat is lastig te veranderen. Maar je kunt wel zorgen voor betere data, zodat je betere beslissingen over irrigatie kunt nemen. Juist in dit gebied wordt efficiënt watergebruik steeds belangrijker: meer partijen zijn afhankelijk van minder water.

 

"Zorgen voor betere data, zodat je betere beslissingen over irrigatie kunt nemen."

We meten met satellietbeelden het volume water per volume grond in de eerste vijf tot tien centimeter van het bodemoppervlak. Ook berekenen we de verdamping dagelijks, in hoge ruimtelijke resolutie. Met de satellietberekeningen brengen we de watervraag vanuit de velden in kaart en dit  koppelen we aan de hydraulische gegevens. Werknemers van de plantage fotograferen de waterhoogte in de kanalen, zodat we kunnen verifiëren hoeveel water er in het kanalensysteem komt, en of dat genoeg is om aan de watervraag van de gewassen te voldoen. Deze smartphone-expertise komt van onze partner Mobile Water Management. Daarnaast werken we samen met de TU Delft en IHE Delft. De combinatie van remote sensing en metingen op de grond stoppen we in een nieuw voorspellend model om betere irrigatiebeslissingen te kunnen nemen. We verwachten dat we hiermee het waterverbruik aanzienlijk kunnen optimaliseren.

Makkelijk zal het niet gaan. De werknemers van de plantage zullen het pas geloven als ze het in de praktijk zien. En is het dan onze aanpak, of gewoon een goed jaar? Inmiddels hebben we per veld een complete database gemaakt van de afgelopen vijf jaar, om onze methode te kunnen valideren: de regenval, de verdamping, het bodemvocht, de opbrengst en de irrigatie. Van daaruit puzzelen we verder.

Goede business case

Het project duurt maar twee jaar. Daarom stoppen we veel energie in een duurzaam resultaat, vooral via capacity building, samen met de werknemers van de plantage. Via het delen van kennis raken zij echt betrokken. Zo merken ze dat het project ook in hun belang is en wij krijgen tegelijkertijd betere feedback. Dat is essentieel, als je er een goede business case van wilt maken. We zijn in gesprek om na het project verder te kunnen gaan met de implementatie.’