Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

New York, oktober 2012. Orkaan Sandy trekt een verwoestend spoor door New York en omgeving. Met steun van Partners voor Water wordt direct Nederlandse expertise beschikbaar gesteld. Het Nederlandse One Architecture is betrokken bij één van de spraakmakende Rebuild by Design-projecten. En heeft inmiddels een vestiging in ‘the Big Apple’, vertelt directeur Matthijs Bouw.

‘We maken deel uit van THE BIG U, een van de winnende projecten van Rebuild by Design, de grote ontwerpwedstrijd van New York waar Henk Ovink destijds een belangrijke initiatiefnemer van was. Ook Arcadis is consortiumpartner. Inmiddels werken we hard aan de uitwerking van het East Side Coastal Resiliency project, dat voorziet in de bescherming van bijna drie kilometer kustlijn van Manhattan. Als alles verder volgens plan verloopt, start de uitvoering in 2019. Daarmee zijn honderden miljoenen dollars gemoeid.

In een tweede project, Lower Manhattan Coastal Resilience, doen we strategisch onderzoek naar haalbaarheid, planning en ontwerp voor de kustbescherming van Lower Manhattan. Dat is een enorme uitdaging, gezien de vele fysieke, sociale en politieke aspecten. Het was en is spannend om samen met New Yorkers te zoeken naar een mooie balans: meer veiligheid én meer kwaliteit van wonen en recreëren. Terwijl dat wonen ook nog betaalbaar moet blijven.

 

Onze betrokkenheid bij Rebuild by Design heeft ertoe geleid dat we in New York inmiddels bij meer projecten rond klimaatadaptatie betrokken zijn. Ook hebben we een aantal tenders gewonnen in Boston, in een consortium met Amerikaanse partijen. Daar zijn we nu betrokken bij meerdere ‘Climate Ready Boston’ deelprojecten. De stad presenteerde in 2016 een groot plan om de stad voor te bereiden op het toenemende risico van overstromingen en extreme weersomstandigheden. Wij werken aan het onderdeel voor East Boston en Charlestown, een van de meest kwetsbare delen van de stad, en maken een visie voor Moakley Park.

 

"Inmiddels werken we hard aan de uitwerking van het East Side Coastal Resiliency project, dat voorziet in de bescherming van bijna drie kilometer kustlijn van Manhattan."

Na New York en Boston kijken we nu naar uitbreiding aan de Westkust. Recentelijk hebben we in San Francisco ons winnende plan in het kader van de Resilient Bay challenge gepresenteerd; ik hoop dat we daar ook snel mee door kunnen. Daarnaast ben ik zelf ook Rockefeller Urban Resilience Fellow aan de Universiteit van Pennsylvania.

We hadden natuurlijk ambities, we wilden internationaal onze vleugels uitslaan. Rebuild by Design is voor ons absoluut een katalysator geweest. Het heeft ons de mogelijkheid geboden ons hier te vestigen. In totaal zijn we hier nu met tien tot vijftien mensen, het is een echt bedrijf aan het worden!’