Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Het Nederlandse bedrijf Hydraloop won de prijs voor ‘Best of best’ op de elektronische technologiebeurs CES 2020 op 9 januari 2020 in Las Vegas. Hydraloop heeft een waterzuiveringssysteem ontwikkeld voor in huis dat tot 85 procent van al het gebruikte huishoudelijke water recyclet.

Winnaar in drie categorieën

De Consumer Electronic Show (CES) is het grootste evenement op het gebied van consumentenelektronica. Dit jaar toonde het evenement 4.400 exposanten en trok ruim 200.000 bezoekers van over de hele wereld. De website Engadget organiseert de Best of CES-awards en dit jaar werd een selectie gemaakt in 15 categorieën uit in totaal 400 genomineerde innovatieve producten. Hydraloop won in drie categorieën: Best Startup, Best Sustainable Product en de overall prijs Best of the Best.

"De subsidie die verstrekt is door Partners voor Water heeft het ons mogelijk gemaakt andere omstandigheden te bestuderen en tevens de markt en de behoefte aan waterbesparende oplossingen te inventariseren."

Partners voor Water ondersteuning

Hydraloop heeft vele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem dat huishoudelijk water op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier hergebruikt. In november 2017 bracht het bedrijf zijn eerste product op de markt in Nederland. Het product recyclet 85% van al het gebruikte huishoudelijke water. Het reinigt en desinfecteert douche-, bad- en wasmachinewater zodat het kan worden hergebruikt voor het doorspoelen van het toilet, bij wasmachines, de tuin of zwembaden.

De succesvolle introductie in Nederland nodigde uit om ook buiten de landsgrenzen te kijken. Om te beoordelen of Hydraloop ook een product was voor de Amerikaanse markt, vroeg de organisatie in 2018 Partners voor Water subsidie aan voor een haalbaarheidsstudie. De haalbaarheidsstudie bestond uit een aantal activiteiten:

  1. Technische haalbaarheid van certificatie en de inpasbaarheid van het Hydraloop-systeem voor de Amerikaanse markt.
  2. Economische haalbaarheid Californië
  3. Juridische haalbaarheid omtrent aansprakelijkheid, veiligheidseisen, subsidieprogramma’s en patenten in de Verenigde Staten.
  4. Marktpropositie

De haalbaarheidsstudie wordt dit jaar afgerond.

Wet en regelgeving in de VS op het gebied van water en afvalwater en bouwvoorschriften wijken af van die in Europa. De subsidie die verstrekt is door Partners voor Water heeft het ons mogelijk gemaakt die specifieke andere omstandigheden te bestuderen en tevens de markt en de behoefte aan waterbesparende oplossingen, te inventariseren. Nadat de aanpassingen doorgevoerd zijn in een pre-productiemodel heeft de subsidie ons in staat gesteld om gedurende langere tijd ons product te laten testen of het voldoet aan de gestelde certificeringsvoorwaarden in de VS en heeft het ons mogelijk gemaakt de Hydraloop begin dit jaar te introduceren, en eind 2020 aan te vangen met leveren in de VS’, aldus Sabine Stuiver van Hydraloop.

Hydraloop heeft zijn hoofdkantoor in het watertechnologiecentrum de Water Campus in Leeuwarden. Het onlangs geopende kantoor in de VS bevindt zich bij de Water Council in het Global Water Center in Milwaukee.

Contact

Wilt u meer informatie over deze haalbaarheidsstudie of heeft u vragen over de subsidieregeling van Partners voor Water, neem dan contact op met projectadviseur Robert Proos van RVO.nl.