Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Het Nederlandse bedrijf Hydraloop gaat decentrale waterrecyclingsystemen implementeren in duurzame nieuwbouwprojecten in de hele VS. De nieuwbouwprojecten worden gebouwd door de Bowersox Investment Group. Daarvoor werd in het bijzijn van ZKH Prins Constantijn van Oranje een strategisch partnerschap opgericht tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Hydraloop heeft een waterzuiveringssysteem ontwikkeld voor in huis dat tot 45% kan besparen op het totale interne leidingwater. Grijs water van onder andere douches, baden en wasmachines wordt gereinigd en het behandelde water kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld toiletspoeling, wasmachines en tuinbesproeiing.

Ondertekening partnerschap op de CES in bijzijn van ZKH Prins Constantijn van Oranje

Grote ambitie

Het streven van Bowersox Investment Group is om duurzame gemeenschappen te bouwen in het hele land, waaronder in gebieden met waterschaarste, zoals de westelijke staten Arizona, Californië en Colorado. Het eerste gezamenlijke project met Hydraloop is een 140 eengezinswoningen tellende gemeenschap in Clarksville, Georgia.

Partners voor Water ondersteuning

Hydraloop werkte de afgelopen jaren aan de doorontwikkeling van een systeem dat huishoudelijk water op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier hergebruikt. De succesvolle introductie in Nederland nodigde uit om ook buiten de landsgrenzen te kijken. Om te beoordelen of Hydraloop ook een product was voor de Amerikaanse markt, vroeg de organisatie in 2018 aan Partners voor Water een subsidie voor een haalbaarheidsstudie. Tijdens de haalbaarheidsstudie werd o.a. marktpropositie en de juridische, economische en technische haalbaarheid van het Hydraloop-systeem voor de Amerikaanse markt onderzocht.

Sabine Stuiver, CMO en co-founder van Hydraloop, benadrukt het belang van de subsidie: "De subsidie die verstrekt is door Partners voor Water heeft het ons mogelijk gemaakt andere omstandigheden te bestuderen en tevens de markt en de behoefte aan waterbesparende oplossingen te inventariseren. Nadat de aanpassingen doorgevoerd zijn in een pre-productiemodel heeft de subsidie ons in staat gesteld om gedurende langere tijd ons product te laten testen of het voldoet aan de gestelde certificeringsvoorwaarden in de VS".

Meer ondersteuning van RVO

De positieve resultaten van de haalbaarheidsstudie waren een waardevolle bijdrage aan het succes van Hydraloop. Ook heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op andere manieren Hydraloop geholpen met advies en subsidies. Bekijk hieronder het filmpje over de rol die RVO speelt in het succes van Hydraloop.