Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De drukbevolkte Ayeyarwady-delta vormt het economische centrum van Myanmar, maar wordt ernstig bedreigd door zaken als verzilting, overstroming en vervuiling. Nederland ondersteunt de jonge, onervaren overheid bij het formuleren van efficiënte oplossingen waar alle partijen bij worden betrokken. Maar is Myanmar wel klaar voor een geïntegreerde strategie?

Een zware moessonbui doet de straten van Yangon overstromen. Langzaam baant het drukke vrijdagmiddagverkeer zich een weg door de diepe plassen. Mannen en vrouwen op slippers waden door het bruine water, plastic afval heeft zich opgehoopt in de afwateringskanaaltjes langs de weg. De snelle groei van het economische centrum van Myanmar legt zo’n zware druk op de watertoevoer, drainage en riolering dat overstromingen tijdens de moessonmaanden aan de orde van de dag zijn.

De stad ligt aan de rand van de Ayeyarwady-delta, het dichtstbevolkte gebied van Myanmar. De Ayeyarwady-rivier ontspringt in de uitlopers van de Himalaya en doorsnijdt het land van noord tot zuid. De stroom verbreedt zich in de delta tot een soms meer dan een kilometer brede watervlakte en vertakt zich in vele zijrivieren. Tien jaar geleden, begin mei 2008, trok de verwoestende cycloon Nargis over het gebied. Vele dorpen en steden werden weggevaagd,
de ramp kostte volgens officiële cijfers aan 138.000 mensen het leven – al menen de meeste bronnen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

"Vanuit Yangon gaan we stapje voor stapje de delta te lijf"

Nog steeds is de delta kwetsbaar. Bevolkingsgroei en economische activiteit zetten het gebied onder druk, de gevolgen van klimaatverandering – zoals zeespiegelstijging en extreme regenval – vormen een bedreiging. Volgens de Global Climate Risk Index 2016 is Myanmar het op een na kwetsbaarste land voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals stormen en overstromingen.

Lees meer

Download hier het hele artikel uit de Vice Versa waterspecial 'De wereld van water', die tot stand is gekomen met ondersteuning vanuit het Partners voor Water programma. Dit artikel over Myanmar valt onder het thema Duurzame delta's.