Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De Mekongdelta dreigt als landbouwmotor van Vietnam in zijn eigen succes te verdrinken. Sinds 2010 werken Nederlandse en Vietnamese experts samen om de delta toekomstbestendig te maken, maar de complexiteit van de problemen en politieke belangen lijken structurele verandering in de weg te staan. Zal het lukken om het tij te keren?

‘Amsterdam die grote stad, die is gebouwd op palen. En als die stad eens ommeviel, wie zou dat dan betalen?’ Dit bekende versje verwijst naar de kwetsbaarheid van onze op drassig veenmoeras gebouwde hoofdstad. Maar waar Amsterdammers zich geen zorgen hoeven te maken over het verdwijnen van hun leefgebied in het water, is deze angst voor de zeventien miljoen inwoners van de Vietnamese Mekongdelta aan de orde van de dag.

 

Door extreme weersomstandigheden waarbij aanhoudende droogte, zware regenval en overstromingen zich afwisselen, wordt de rivieroever van de delta langzaam opgeslokt door de rivier. In mei brokkelden er nog op meerdere plaatsen delen van de oever af en werden tientallen huizen en wegen meegesleurd in de val.

"Als we zo doorgaan, bestaat de Mekong delta over twee eeuwen niet meer"

Koos Neefjes, klimaatexpert en directeur van adviesbureau Climate Sense, en werkt al vijfentwintig jaar in de regio en maakte zelf meerdere overstromingen mee: ‘Het is wellicht spectaculair om te zien hoe een hele rij huizen zo de rivier in gaat, maar het is verschrikkelijk voor de bevolking die plotseling haar hele hebben en houden ziet verdwijnen.’

Lees meer

Download hier het hele artikel uit de Vice Versa waterspecial 'De wereld van water', die tot stand is gekomen met ondersteuning vanuit het Partners voor Water programma. Dit artikel over Vietnam valt onder het thema Duurzame delta's.