Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Nederland krijgt jaarlijks vele tientallen verzoeken om ergens op de wereld met Nederlandse expertise waterproblemen op te lossen. Soms zijn die acuut, zoals bij de ondergelopen Kolubara-mijn in Servië, na desastreuze overstromingen in mei 2014. In het kader van Partners voor Water kan NWP dit soort verzoeken oppakken en tipte specialist Van Heck: die kon de klus klaren. En het lukte. Het bedrijf plaatste twintig grote dieselpompen, voor de grootste mobiele pompklus ooit ter wereld uitgevoerd.

Directeur Jeroen van Heck vertelt: ‘Er was 140 tot 185 miljoen kubieke meter water de mijn in gestroomd. Dat moest er allemaal uit. De bruinkoolmijn, vlakbij Belgrado, levert normaal gesproken brandstof voor de naastgelegen energiecentrales. Een derde van de stroom die in Servië wordt opgewekt, is afkomstig van bruinkool en de helft van de Servische bruinkoolproductie komt normaal gesproken uit de Kolubara-mijn.

Grootste opdracht ooit

Via NWP kwamen we in contact met Frederik Veneman van South Hansa, die in Servië optreedt als agent. Nog in de week van de natuurramp ben ik naar Belgrado gevlogen om de klus binnen te slepen. Het duurde nog tot september voor het contract rond was. Uiteindelijk kwam de Wereldbank over de brug met de benodigde 15 miljoen euro. We hebben meteen bij NWP een mooie bos bloemen laten bezorgen als dank voor de aanzet tot de grootste opdracht in de geschiedenis van ons bedrijf. Vervolgens konden we onze mensen en pompen er naartoe sturen: zo’n 120 vrachtwagens met de twintig pompen en met negen kilometer waterleidingbuizen.

"We hebben meteen een mooie bos bloemen laten bezorgen als dank voor de aanzet tot de grootste opdracht in de geschiedenis van ons bedrijf."

40.000 uur pompen

Eind april 2015, en in totaal ruim 40.000 uur pompen verder, was de mijn in Servië weer nagenoeg operationeel. De pompen haalden er zo’n 150 miljoen kubieke meter water uit. Minister-president Vucic van Servië heeft tussendoor de pomplocatie bezocht, samen met twee ministers. We werden uitvoerig bedankt voor onze inspanningen.’