Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten en Nederland zitten in hetzelfde schuitje als het gaat om kwetsbaarheid voor extreem weer en overstromingen. De orkanen Katrina (2005), Sandy (2012), Harvey (2017) en Irma (2017) maken dat nog eens extra duidelijk. Nederlandse experts werken in Amerika mee aan oplossingen – en leren daar veel van.

De Nederlandse en Amerikaanse uitdagingen op het gebied van integraal waterbeheer zijn sterk vergelijkbaar. Daarnaast staan beide landen in de wereldwijde top-10 qua innovatief vermogen. Maar innoveren kun je niet alleen: het helpt geweldig als je kunt sparren met anderen en kennis kunt uitwisselen.

Toch zijn er ook verschillen. De Verenigde Staten kent veel extremer weer. De Amerikanen moeten omgaan met een natuurgeweld waar Nederland zich nauwelijks iets bij kan voorstellen. In de kwetsbare gebieden liggen veel grotere steden, maar tegelijkertijd is er tussen de steden veel meer ruimte. Daarom ligt er in de VS van oudsher meer nadruk op ‘community resilience’ (zelfredzaamheid) en evacuatie. Nederland biedt dus niet zozeer hulp; we werken samen en zijn met elkaar in gesprek op basis van gelijkwaardigheid.

Lees meer over de Deltasamenwerking tussen de Verenigde Staten en Nederland.