Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

FILIPIJNEN

Circa 9 miljoen mensen in de Filipijnen hebben geen veilig drinkwater en 19 miljoen mensen hebben geen goede sanitatievoorziening. Waterveiligheid en waterzekerheid zijn grote risico’s. Met gemiddeld twintig tyfoons per jaar en periodes van hevige regen zijn er vaak overstromingen en stormvloeden. Nederland werkt op verschillende speerpunten samen met de Filipijnen.

De tyfoon Haiyan kostte in 2013 het leven aan duizenden mensen in de Filipijnen. Vooral de steden Tacloban en Palo werden zwaar getroffen. In 2015 vond een missie plaats van een Dutch Risk Reduction (DRR)-Team. Dit team heeft, samen met de nationale en lokale overheid, een strategie opgesteld voor integraal kustbeheer in de regio.

Een tweede speerpunt van de samenwerking is de ontwikkeling van een duurzaam masterplan voor Manila Bay. Ook dit proces begon met een DRR-Team-missie, in 2016. De derde pijler van de watersamenwerking is de drinkwatervoorziening in de regio Luzon. Inmiddels worden er trainingen gegeven aan twintig waterdistricten.

Vanuit Nederland werken bedrijven, kennisinstellingen en ngo’s samen met lokale partners aan integrale oplossingen op het gebied van sociale ontwikkeling, veiligheid en natuur.

Lees meer over de activiteiten van de Nederlandse watersector in Filippijnen.