Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

EGYPTE

Nederland werkt al 40 jaar intensief samen met Egypte op het gebied van water. Het Nederland-Egypte-Waterpanel speelt daarbij een belangrijke rol. De drie focusgebieden zijn water en landbouw, sanitatie en afvalwaterbeheer, en kustbeheer.

Een goed voorbeeld van de samenwerking is het project Anticipatory Flood Management Alexandria (AFMA), waarin Nederland een belangrijke partner is. Na de grote overstromingen in Alexandrië in december 2015 vroeg Egypte Nederland advies op het gebied van overstromingsmanagement. Na een verkenningsmissie van het IHE Delft Institute for Water Education ging AFMA in 2017 van start met Nederlandse en Egyptische partners. De EU en de European Bank for Reconstruction and Development zien dit project als mogelijke pilot voor het aanpakken van uitdagingen elders in de regio.

Een ander voorbeeld is de geplande herontwikkeling van de havenstad Port Said. Daarnaast is Egypte, met steun van de Wereldbank en andere donoren, een project gestart om ruim 700 dorpen en steden in de Nijldelta te voorzien van sanitatie en afvalwaterzuivering. Nederlandse partijen hielpen bij de formulering van het projectplan en zijn nu betrokken bij het projectmanagement. Ook denkt Nederland mee over verschillende landbouw-initiatieven.

Lees meer over de Deltasamenwerking tussen Egypte en Nederland.