Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

BANGLADESH

Bangladesh ligt in de delta van een van de grootste riviersystemen ter wereld: dat van Ganges, Meghna en Brahmaputra. Een complex samenspel van wateruitdagingen zorgt daarnaast voor steeds meer problemen met de drinkwatervoorziening en in de landbouw en infrastructuur. Vanaf 2013 heeft Nederland samen met Bangladesh een strategie ontwikkeld om de bedreigingen in hun onderlinge samenhang aan te pakken. Deze strategie is vormgegeven in het Bangladesh Deltaplan 2100 (BDP2100).

Het BDP 2100 is multisectoraal: het richt zich onder meer op gezondheid, natuur en milieu, landbouw, transport en economie. Het plan richt zich vooral op water en waterbeheer. Andere elementen van het BDP 2100 zijn rivierstabilisatie, havenontwikkeling en het verbeteren van de bevaarbaarheid van de rivieren voor de binnenvaart. Het plan bevat een gedetailleerde investeringsagenda voor 80 projecten, samen goed voor circa 37 miljard dollar aan investeringen tot 2035.

Nederland draagt vooral bij als leverancier van kennis en expertise. Kennisinstellingen in Bangladesh en in Nederland werken hierop nauw met elkaar samen.

Lees meer over de activiteiten van de Nederlandse watersector in Bangladesh.