Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

ARGENTINIË

De wateruitdagingen in Argentinië zijn groot, maar het land is relatief goed toegerust om die uitdagingen zelf aan te pakken. Argentinië kan vooral hulp gebruiken op het gebied van integrale wateroplossingen, watergovernance en waterkwaliteit – onderwerpen waarbij Nederland bij uitstek toegevoegde waarde kan bieden.

In 2016 riep Argentinië Nederlandse hulp in naar aanleiding van aanhoudende overstromingen. Daarnaast kampt het land met slechte waterkwaliteit. In veel gebieden, waaronder de metropoolregio Buenos Aires, zijn onvoldoende drink- en afvalwatervoorzieningen en er zit van nature arseen in het drinkwater. Begin 2017 ondertekenden Nederland en Argentinië een Memorandum of Understanding over watersamenwerking.

Nederland werkte in 2018 met Argentinië samen aan haalbaarheidsstudies voor twee strategische projecten van de Argentijnse overheid: een integraal plan voor de Paranádelta en de aanleg van een binnenvaartweg. Ook hielp Nederland mee aan een verkenning van mogelijke projecten op het gebied van drinkwater en afvalwaterzuivering. Zo zijn in korte tijd veel waardevolle relaties opgebouwd tussen Nederland en Argentinië.