Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De COVID-19 pandemie heeft de hele wereld hard getroffen en de Nederlandse watersector rapporteert danook in de recente Water Export Index een afname van de export. Aangezien de export van de Nederlandse watersector in 2019 nog 8,1 miljard euro was, verwacht de sector, gezien de huidige situatie een afname van rond de 3% voor 2020.

De laatste editie van de Watersector Export Index presenteert nieuwe en meer definitieve cijfers voor 2019, de eerste verwachte cijfers voor 2020 en een voorspelling voor 2021. De verwachte export voor 2020 is 7,9 miljard euro.

De ondervraagde bedrijven zijn echter optimistisch over de toekomst. Voor 2021 verwachten zowel watertechnologie als deltatechnologiebedrijven een gemiddelde groei van de export met 3%.  Markten in nabijgelegen buurlanden worden steeds belangrijker. De deltatechnologie ziet kansen in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Canada en Kenia belangrijke landen voor de export van Nederlandse deltatechnologie. Binnen de watertechnologiesector zien bedrijven Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste Europese markten en de Verenigde Staten, Kenia en China als belangrijke internationale markten.

Lees het volledige WEX rapport.

Van de belangrijkste uitkomsten is een infographic gemaakt. Download de WEX infographic.

Het onderzoek voor de WEX is uitgevoerd door Panteia in opdracht van het Netherlands Water Partnership als mede-uitvoerder van het Partners voor Water programma. Aan de totstandkoming van het onderzoek hebben ook Water Alliance en Envaqua meegewerkt.