Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De Nederlandse watersector heeft afgelopen zes jaar van zich laten horen via het programma Partners voor Water 2016-2021! De Nederlandse expertise op het gebied van waterzekerheid en waterveiligheid wordt ook wereldwijd gezien. En daar mogen we trots op zijn! Tijdens het WATERPROOF evenement op 7 oktober 2021 kijken we terug, maar vooral vooruit. Guus Schutjes vertelt er meer over.

Wat is WATERPROOF?

“WATERPROOF is het evenement waarbij de Nederlandse watersector elkaar ontmoet. Het is het platform waarbij we onze kennis en ervaring delen over onze wereldwijde bijdrage aan waterzekerheid en waterveiligheid. Het programma staat nog in de steigers, maar zeker is dat er inspirerende voorbeelden van duurzame innovatieve oplossingen en internationale samenwerking langs zullen komen.”

Wat kunnen we verwachten?

“Via paneldiscussies, breakoutsessies en aansprekende casussen beantwoorden we vragen als: hoe hebben we aandacht gevraagd voor klimaatadaptatie? Welke natuurlijke oplossingen kunnen de waterveiligheid vergroten in bijvoorbeeld deltasteden? Welke nieuwe initiatieven om droogte tegen te gaan zijn er geweest?

Kijkt WATERPROOF ook vooruit?

"Jazeker. Tijdens het evenement zoomen we in op de wereldwijde opgave van klimaatadaptie. Een groot deel daarvan is namelijk ook een wateropgave. De Nederlandse watersector heeft het in zijn mars om hierin een leidende rol te gaan vervullen. Het nieuwe programma Partners voor Water geeft daar vervolg aan. De komende zes jaar krijgen de thema’s ‘nature based solutions’ en de combinatie van water, biodiversiteit en landbouw extra aandacht. We vinden namelijk dat deze thema’s belangrijker moeten worden na decennia van harde infrastructuur. We willen deze manier van werken gaan promoten. En het mooie is dat het buitenland al geïnteresseerd is!
WATERPROOF gaat daarom ook over internationale samenwerking. In het vervolg van het programma willen we langetermijnrelaties opbouwen met andere deltalanden. Dat gaat dus verder dan een eenmalig project. Wij geloven namelijk in continuïteit. We gaan op zoek naar grootschalige internationale projecten waar de Nederlandse watersector in een vroeg stadium het verschil kan maken met zijn innovaties en integraal denken. Tijdens WATERPROOF vertellen we hier graag meer over.”

Gaan we elkaar ook weer écht ontmoeten?

“Dat hoop ik wel. Mijn ervaring is dat de mooiste initiatieven voortkomen uit persoonlijk contact. En dat proberen we juist met WATERPROOF mogelijk te maken; of het nu in een online of fysieke vorm is of in een combinatie van beide. WATERPROOF is een geweldige manier om te netwerken met de vertegenwoordigers van de Nederlandse watersector. Die dynamiek hebben we sinds corona gemist. Noteer 7 oktober dus alvast in de agenda!”

Guus Schutjes, Programma Manager RVO
namens het Partners voor Water Programmateam (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Netherlands Water Partnership (NWP))