Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

In deze aflevering van de WaterTalks podcast gaan Kees van der Lugt van Wereld Waternet en Janett Tapia, NWP Project Manager voor het Partners voor Water thema Climate/Urban Resilience in gesprek over het programma Partners for Water en het project Ruimte voor de Rivier in Argentinië. Ze bespreken een masterplan voor afvalbeheer, waterkwaliteit en stadsplanning en de waardevolle bijdrage van zo’n geïntegreerde aanpak van watergerelateerde uitdagingen voor het Arroyo Morón stroomgebied in Argentinië.

De Gouden Driehoek

Het project Ruimte voor de Rivier in Argentinië is gericht op de Rio Matanza en de Rio Reconquista – de twee meest vervuilde rivieren van het land. De visie van het masterplan van Wereld Waternet was om de ‘gouden driehoek’ van water, afval en stadsplanning op een holistische manier te behandelen om zo de algemene kwaliteit van leven van de gemeenschappen die aan en met de rivier leven te verbeteren. Zo kunnen de rivieren niet meer als stortplaats worden gezien, maar kan er weer mee geleefd worden op een manier die zowel de economie als de mensen op een duurzame manier ondersteunt. Belangrijk hierbij is ook klimaatbestendigheid (resilience), onderwijs, bewustzijn en zichtbaarheid, en de betrokkenheid van alle belanghebbenden. Ook wordt besproken hoe economische factoren meer actie kunnen stimuleren.

Kees van der Lugt, Wereld Waternet, in de podcast studio.

Samenwerking tussen Nederland en Argentinië

Janett en Kees bespreken de kracht van het Partners voor Water programma als basis voor de relatie tussen Nederland en Argentinië, hoe de samenwerking tussen NWP en Wereld Waternet tot stand is gekomen, en hoe het project Ruimte voor de Rivier in Argentinië begonnen is. Ze zijn het eens dat de belangrijkste conclusie is dat de uitdagingen die stedelijke delta's in Argentinië, maar ook elders ter wereld ervaren, sterk kunnen lijken op de uitdagingen die Nederland in het verleden ook heeft doorgemaakt. Lokale samenwerking met de Nederlandse watersector kan daarom zeer gunstig zijn. Zoals Kees concludeert: “Van elkaar leren is nodig om dezelfde dromen te verwezenlijken”.

Luister naar de podcast

Wil je meer weten over het het programma Partners voor Water, het project Ruimte voor de Rivier en de rol van de Nederlandse watersector in Argentinië? Klik hier om naar de WaterTalks podcast te luisteren (in het Engels).