Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

“Sociale Inclusiviteit, het zijn buzzwoorden die we steeds meer horen de laatste jaren, zeker in de internationale watersector. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het belangrijk? Eigenlijk gaat het om iets heel simpels: Luisteren en observeren om lokale gebruiken, cultuur en behoeftes te begrijpen. Dennis van Peppen, Manager Internationale Waterprogramma’s bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ging in gesprek met Tanya Voorne, Arcadis en Aditi Kapoor, Rode Kruis Klimaat Centrum over het belang van inclusiviteit bij internationale waterprojecten.

Het belang

Doe je dat niet, tijd nemen om te luisteren, te observeren en te begrijpen? Dan loop je als lokale of internationale ingenieur, watermanager of minister het risico dat je de plank misslaat. Je benadeelt of schaadt de mensen die je probeert te beschermen tegen natte voeten of juist te weinig water. Omdat mensen gedwongen worden om te verhuizen of omdat hun levensonderhoud wordt aangetast door nieuwe harde infrastructuur die wordt aangelegd. Door een goede bestudering van de lokale situatie of van de manier waarop waterbeheer in het verleden is georganiseerd, is soms een oplossing voorhanden die minder ingrijpend is, beter past in de lokale omgeving en kostenefficiënter is.

Van kennis tot oplossing

Neem een stad als Chennai in India. Voor de toenemende watertekorten wordt de oplossing gezocht in grote miljarden kostende desalinisatie installaties. En dat terwijl je met lokale maatregelen als meer groen en open watergangen in wijken en door het gebruik van historische tempelvijvers het waterprobleem deels ook kunt oplossen. Alleen met kennis van historische waterbeheer en van de behoeftes en kennis van de mensen uit de wijken kun je dit soort oplossingen bedenken.

Hoe en met wie?

Hoe organiseer je de processen om de lokale mensen te betrekken als internationaal opererend Nederlands bedrijf of overheid? En welke rol spelen internationale donoren als Nederland en de Wereldbank hierin? Hoe creëer je ruimte om te luisteren en te observeren? En hoe kijken lokale betrokkenen hier eigenlijk tegenaan?

Partners voor Water

Binnen het Partners voor Water programma wordt uitvoering gegeven aan government-to-government relaties op het gebied van water met landen als Indonesië, Vietnam, Myanmar, Bangladesh, Egypte, Mozambique en Colombia. Dit doen we o.a. door het maken van strategieën en plannen voor steden, delta’s en stroomgebieden. Juist in deze fase van plan -en strategievorming in water management en klimaatadaptatie is sociale inclusie, het betrekken van de lokale bevolking, enorm belangrijk.

Over al deze dingen en meer gaat deze podcast. Veel luisterplezier!”