Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

In deze nieuwe aflevering van de WaterTalks podcast staat de combinatie van water, ruimtelijke ordening, Nederland en Argentinië centraal. Arjan Braamskamp, Regiomanager Americas bij Netherlands Water Partnership (NWP), ging in op deze combinatie met Nahuel Beccan Davila van Beccan Davila Urbanismo. Met als voorbeeld Beccan Davila’s project in Zárate, Argentinië -ondersteund door het Partners voor Water programma- bespraken zij de toegevoegde waarde van een integrale benadering van wateruitdagingen.

De juiste kennis op de juiste plek

Beccan Davila Urbanismo, gevestigd in Oegstgeest, werkt aan waterzekerheid en waterveiligheid in stedelijke delta’s. Beccan Davila en zijn team lossen vraagstukken op vanuit een integrale aanpak van plaats, ruimte en water. Met een groeiende wereldbevolking en veranderend klimaat is er steeds meer behoefte aan zulke toekomstbestendige oplossingen in stedelijke delta’s. Er is inmiddels meer en meer draagvlak voor de nieuwste Nederlandse oplossingen die natuur-gestuurd (Nature-based Solutions) zijn, en daardoor op langere termijn zelfs goedkoper kunnen zijn. Belangrijk is een verandering van een vertrouwde aanpak, naar een meer opportunistische en alternatief gedreven manier van denken.

De vraag is echter hoe deze kennis over te dragen. Het Partners voor Water Programma is ontworpen om Nederlandse oplossingen te koppelen aan internationale uitdagingen op het gebied van water. Wat betreft Latijns-Amerika, waar het programma focust op Chili, Colombia, Mexico en dus Argentinië, zegt Beccan Davila: “Ik denk dat het belangrijk is dat je begrijpt hoe de cultuur in Latijns-Amerika werkt, dat je niet aankomt met een mentaliteit ‘zo moet het worden’, maar dat je je kennis daadwerkelijk overdraagt”. Hierbij komt de steun van het Partners voor Water programma goed van pas.

 

Het Zárate project

De Zárate gemeente ligt in de Paraná delta, 50 kilometer vanaf de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De stad zelf heeft ongeveer 120,000 inwoners en de gehele gemeente strekt zicht uit over 1,200 km2. De delta overstroomt vaak, wat erg onveilig is voor de stedelijke gebieden en de landbouw bij afwezigheid van een gedegen ruimtelijke ordening strategie. Het Zárate delta footprint project heeft daarom als doel het maken van een masterplan voor de lokale gemeente.

Bij het contacteren van de Nederlandse partners dachten de lokale autoriteiten gelijk aan het bouwen van dijken om de overstromingen te stoppen. Beccan Davila zei echter meteen “Nee, dat moet je niet doen! Een delta moet je laten overstromen”. Daar keek men wel van op, maar uiteindelijk ligt er een geslaagd plan, gebaseerd op natuur-gestuurde (Building with Nature) oplossingen.

Kansen uit samenwerking

Braamskamp en Beccan Davila wijzen bij deze geslaagde samenwerking op het feit dat ondanks de huidige economische recessie waarin Argentinië zich bevindt, het altijd sterk terug wist te komen door een volwassen marktprofiel, met veel hoogopgeleide capaciteit. Juist vanwege die ambitie en het enorme marktpotentieel, zal er altijd een enorme honger blijven naar kennis en ontwikkeling. Hierdoor liggen er kansen om te investeren in water en landbouw. Beccan Davila zegt hierover: “Mijn inzicht is dat de laatste jaren in Argentinië steeds meer in het teken staat van nieuwe kennis, ook in water. Nederland vult dit uitstekend aan.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de ontwikkeling van het project in Zárate en rol van de samenwerking binnen het Partners voor Water Programma? Luister dan hier naar de nieuwe aflevering van de WaterTalks podcast.