Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Servië is nog steeds een grotendeels onontdekte markt voor Nederlandse bedrijven. Toch biedt deze markt aanzienlijk potentieel voor innovatieve Nederlandse oplossingen, in het bijzonder op het gebied van water. Oliver Sarov, senior beleidsadviseur voor Economische Zaken en Handel bij de Nederlandse ambassade in Servië en in Montenegro, komt in februari 2019 naar Nederland om een helder beeld te krijgen van de expertise en ambities van de Nederlandse watersector. En om te zien hoe Nederlandse expertise aan Servische uitdagingen gekoppeld kan worden. Geïnteresseerde bedrijven zullen de gelegenheid krijgen om zelf de mogelijkheden te verkennen tijdens een Water & Energieforum en Watermissie, georganiseerd in het kader van het Partners voor Water-programma.

Een duik in de Nederlandse watersector

“Ik ben hier voor de Advanced Trade & Investment Promotion-training van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een onderdeel hiervan is dat je vijf dagen lang in een Nederlands bedrijf wordt ondergedompeld. Gezien de kansen in de watersector in Servië en de plannen die we met NWP hebben, was het logisch dat ik mij bij mijn collega’s van het NWP zou voegen en een duik zou nemen in de Nederlandse watersector. Ik ben erg blij dat NWP een intensief, gevarieerd en heel interessant programma voor mij heeft samengesteld.

Catastrofale overstromingen

Servië heeft te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van water and is geïnteresseerd in het zoeken naar duurzame oplossingen voor het overwinnen hiervan. In 2014 had het land te kampen met catastrofale overstromingen die voor ongeveer anderhalf miljard euro aan schade veroorzaakten en vele mensen uit hun huizen verdreven. Veel van deze schade had vermeden, verminderd of verlicht kunnen worden door Nederlandse oplossingen. Per slot van rekening heeft dit land een lange geschiedenis op het gebied van het omgaan met water en overstromingen. En Nederlandse expertise is hier al eerder met succes ingezet, bijvoorbeeld in 2014, toen de strategisch belangrijke bruinkoolmijn Kolubara volliep met water. Tijdens een gigantische operatie pompte de Nederlandse specialist Van Heck al het water uit de mijn. Deltares werkt aan het verbeteren van systemen voor het in kaart brengen en voorkomen van overstromingsrisico’s en aan het beheer van stroomgebieden. Structurele maatregelen zijn van groot belang en Servië werkt hier hard aan, met steun van internationale financiële instellingen. Dit betekent dat hier volop kansen liggen voor Nederlandse bedrijven.

Een minstens zo interessante markt is het beheer van drink- en afvalwater. Veel afvalwater belandt nog steeds onverwerkt in de waterwegen van Servië. Dit heeft duidelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Een van de lastigste dossiers voor Servië als EU-toetredingsland is de bescherming van het milieu, maar dit wordt in toenemende mate geprioriteerd door de Servische overheid. Ook in dit opzicht heeft Nederland veel te bieden.

"We zijn trots op het Nederlandse bedrijfsleven en blij dat er nu ook een Nederlands-Servische Ondernemersorganisatie bestaat die nieuwkomers op de Servische markt begeleidt."

Opwaarderen van waterwegen en havens

Door Serviës geografische ligging, op het kruispunt tussen oost en west, doorsneden door de Donau en andere rivieren, is vervoer over water een interessante sector voor ontwikkeling. De Servische overheid kijkt naar de mogelijkheden voor het opwaarderen van de waterwegen en het versterken van haar dienstverlening. Sommige delen van de Donau en andere rivieren zijn zwaar dichtgeslibd en moeten uitgebaggerd worden. Daarnaast zou het land ook baat hebben bij het bouwen van nieuwe en het opwaarderen van de bestaande rivierhavens.

Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van water, maar als we echt vooruitgang willen boeken, moeten we ontmoetingen tussen de Nederlandse watersector en Servische entiteiten faciliteren. Daarom zijn we bezig met het organiseren van een Nederlands Water- & Energieforum op 23 april 2019 om Nederlandse bedrijven en belangrijke Servische beleidsmakers en belanghebbenden samen te brengen. Ook organiseren we B2B- en B2G-ontmoetingen op maat, waarbij Nederlandse bedrijven interessante partners kunnen ontmoeten, van plaatselijke overheidsinstanties en kennisinstituten tot potentiële lokale partners en anderen. Specifiek voor de watersector zal dit evenement de aftrap vormen voor een watermissie naar Servië, waar we op dit moment ook aan werken. Deelnemers aan de missie zullen ook de RENEXPO Water & Energy expo tegen een gereduceerde prijs kunnen bezoeken en deelnemen aan de jaarlijkse festiviteiten op Koningsdag. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

De werkelijkheid is anders

We willen Servië voor Nederlandse bedrijven op de radar zetten als een plaats waar zaken gedaan kunnen worden. Het beeld dat veel Nederlandse bedrijven van Servië hebben is onvolledig en vaak onjuist. Hun beeld is nog steeds sterk verkleurd door de roerige recente geschiedenis of door vooronderstellingen over onveiligheid en corruptie. Helaas wordt hier vaak voedsel aan gegeven door het feit dat wanneer het land in het nieuws is, dit niet altijd in positieve zin is. Behalve wanneer Novak Djokovic wint natuurlijk, zoals onlangs op de Australian Open.

Maar gelukkig is de manier waarop mensen naar het land kijken aan het veranderen. Iedereen die kort geleden in Servië is geweest, heeft kunnen zien dat de werkelijkheid anders is. Vraag het maar eens aan de meer dan 100 Nederlandse bedrijven die in Servië actief zijn en waar de ambassade contacten mee onderhoudt. Ze doen succesvol zaken in diverse sectoren, waaronder het brouwen van bier (Heineken heeft twee brouwerijen, waar de populairste bieren van Servië geproduceerd worden), retail (Ahold-Delhaize heeft het grootste supermarktnetwerk van het land, waar meer dan 11.000 mensen werkzaam zijn), scheepsbouw, bouw, textiel en hernieuwbare energie. We zijn trots op het Nederlandse bedrijfsleven daar en we zijn erg blij dat er nu ook een Nederlands-Servische Ondernemersorganisatie bestaat die nieuwkomers op de Servische markt begeleidt.

Sterkere banden

Natuurlijk kent het zakendoen ook de nodige uitdagingen. Bedrijven dienen goed voorbereid te zijn en informatie te verzamelen om erachter te komen waar kansen liggen, hoe samenwerkingsverbanden opgezet moeten worden en hoe om te gaan met de plaatselijke zakelijke cultuur. Daarom is het goed om te weten dat de Nederlandse ambassade en sinds kort ook de Nederlands-Servische Ondernemersorganisatie er zijn om advies te geven en te helpen bij het verminderen van knelpunten. Daarom ben ik ook hier. Ik wil een beter beeld krijgen van wat Nederlandse bedrijven te bieden hebben en wat ze nodig hebben, zodat ik kan helpen om ervoor te zorgen dat ze de kansen kunnen benutten en we nog sterkere banden tussen beide landen kunnen smeden."