Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De RAI in Amsterdam was van 30 oktober tot 3 november het toneel van de Amsterdam International Water Week (AIWW). Deze vierde AIWW (bestaande uit de conferentie, Aquatech beurs, het Young Water Professionals programme, de Sarphati Sanitation Awards en het Floodex Launch event) was een volle en drukbezochte week.De AIWW werd ondersteund vanuit het Programma Partners voor Water. We blikken terug:

Maandag 30 oktober

Delegaties starten programma

In de ochtend kwamen de eerste delegaties aan in Amsterdam en voor de sector vonden de eerste landenplatformbijeenkomsten plaats. Zo was het landenplatform Indonesië bijeen met o.a. een presentatie door de Human Cities Coalition over hun activiteiten in Jakarta. In de middag vond een meet en greet plaats met de Egyptische delegatie over integraal kustbeheer. Zo was er de lancering van de plannen voor het Green Climate Fund voor Noord-Egypte. Ook deze delegatie heeft naast het programma op de AIWW bedrijfsbezoeken gedaan. Daarnaast maakten nog meer delegaties hun opwachting, zoals een delegatie uit Zuid-Afrika met minister Mokonyane (Water & Sanitatie). Er waren ook delegaties uit bijvoorbeeld de Filipijnen en Singapore. De Roemeense delegatie werd geleid door de Staatssecretaris van Water. En er was een ronde tafelsessie met een delegatie uit Latijns-Amerika en Nederlandse partijen.

Rutte opent de AIWW

Na de bijeenkomsten vond de officiële opening van de AIWW plaats, met keynotes van Laura Tuck (Worldbank), Daniel Crespo (Europese Commissie), Matti Korhonen (Metsä Board) en Minister-President Rutte. Ook werden de Aquatech Awards en de Sarphati Sanitation Awards uitgereikt.

Dinsdag 31 oktober

Op de tweede dag opende de Aquatech beurs. NWP, Water Alliance en Envaqua organiseerden ook dit jaar weer het Netherlands Water Pavilion, met ondersteuning van het programma Partners voor Water. Maar liefst 40 partijen presenteerden zich dit jaar op het gezamenlijke oranje blok. Nieuw dit jaar was de Innovation Avenue, bedacht door Water Alliance, waar langs de meest innovatieve Nederlandse watertechnologieën te zien waren.

Leadersfora op conferentie

Op de conferentie stonden de Leadersfora centraal. Bekijk de terugblik op de leadersfora:

Woensdag 1 november

De dag startte al op tijd met een ontbijt met de Italiaanse delegatie op het Netherlands Pavilion. De samenwerking tussen Nederland en Italië werd bekrachtigd door speeches van de Italiaanse Ambassadeur Andrea Perugini, Menno Holterman (member board AIWW) en de Consul in Milaan, Johan Verboom. De steden Venetië en Florence hadden, als klimaatbestendige steden, ook een rol in de AIWW Conferentie. Verschillende delegaties waren vandaag het land in op bedrijfsbezoek. Zo bezocht de Poolse delegatie de stad Nijmegen i.v.m. de ligging aan de Waal. Een Filipijnse delegatie is vandaag op de conferentie en heeft eerder al een bijeenkomst met Nederlandse partijen over een kustbeschermingsplan voor Tacloban. In de middag organiseerde we met RVO.nl een sessie met een delegatie uit de Golf regio.

Concluding ceremony

Tijdens de Concluding Ceremony van de conferentie werd er volop aandacht besteed aan de tijdens de AIWW beklonken “Amsterdam Agreements”: concrete afspraken om samen te werken aan diverse kwesties op de internationale wateragenda. Ook werd het ambassadeurschap van de Young Water Professionals overgedragen en werden de winnaars van de Wetskills challenge bekend gemaakt. Bekijk de video met een compilatie van de conferentie:

Donderdag 2 november en vrijdag 3 november

Donderdag en vrijdag waren weer drukke beursdagen met o.a. pitches van innovatieve watertechnologieën in het Netherlands Pavilion.

Kortom, we kijken terug op een veelbewogen week! Voor meer informatie over de AIWW kunt u terecht op de website.

Terug naar de vorige pagina