Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Vrijwilligers meten met een smartphone de waterkwaliteit van de Meghna-rivier nabij Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De data leveren waardevolle informatie op over vervuilende ‘hotspots’ langs de rivier. Deltares en AKVO doen het project samen, met steun van Partners voor Water.

Sheila Ball van Deltares: ‘Er zijn plannen om twee inlaten te maken om water uit de Meghna-rivier te halen, voor de drinkwatervoorziening van Dhaka. Andere bronnen zijn sterk vervuild. Nu voldoet het water in de rivier nog aan de kwaliteitseisen, maar door de toenemende verstedelijking zijn de bedreigingen de komende jaren aanzienlijk. In de buurt van die inlaatpunten zijn zo’n tweeduizend bedrijven gevestigd, onder meer textiel-, papier- en cementindustrie. Vaak zuiveren ze hun afvalwater niet.

 

"De data leveren straks hard bewijs voor de vervuiling. Daarmee willen we de bewustwording vergroten en handhaving versterken"

We hebben dertig tot veertig mensen getraind in het wekelijks verzamelen van data over de waterkwaliteit, met de door AKVO ontwikkelde app. Ze meten sinds september 2017. Het werkt eenvoudig: je houdt een strip in het water en afhankelijk van de aanwezige vervuiling verkleurt de strip. Zoals je ook de PH-waarde van zwembadwater controleert. Vervolgens maak je een foto van de strip en de verklarende kleurkaart. De app combineert strip en kleurkaart, waarna je een duidelijk beeld krijgt van de aard en ernst van de vervuiling.

Meten is weten

De zo verzamelde data gaan vervolgens naar de Delft FEWS applicatie, die gebruikt wordt door het ministerie van Milieu en het drinkwater- en afvalwaterbedrijf van Dhaka (DWASA). De betrokkenen van die twee organisaties hebben daarvoor een training gekregen.

De data leveren straks hard bewijs voor de vervuiling. Daarmee willen we de bewustwording vergroten en de handhaving van de regels versterken.

 

Wat wij doen kan ook bijdragen aan de komst van een effectief early warning systeem voor de waterinlaat. Internationale donors steken vele tientallen miljoenen dollars in de aanleg van de drinkwatervoorziening. Zij willen dat het geheel goed gaat functioneren, en daarvoor is tijdige informatie over dreigende vervuiling zeer waardevol.

Lange termijn

De uitdaging is of het ook op langere termijn werkt. Het ministerie en DWASA willen er graag mee verder gaan, ook voor andere rivieren en voor grondwater. Niet alle vrijwilligers houden het vol, er zou een aangepast incentive-programma moeten worden bedacht.

Een belangrijke les: regel de import van apparatuur goed, anders kost het veel tijd en geld. Wij kregen te maken met invoerrechten die aanvankelijk drie keer zo hoog waren als de waarde van de spullen.’