Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

In Myanmar worden in een tweejarige proeftuin innovatieve watertechnologieën getest en aangepast aan lokale omstandigheden.

Data verzamelen

“Uiteindelijk moeten overheden zelf beslissingen nemen over hun eigen lokale uitdagingen”, legt programmadirecteur van VPdelta Marjan Kreijns uit. “Willen ze bijvoorbeeld een rivier uitbaggeren, of dat geld investeren in de aanleg van een extra kanaal? Voor dat soort keuzes is het onder meer nodig om de diepte en de stroming van rivieren te kennen. Wij kunnen ze helpen om die data snel, betrouwbaar en betaalbaar te verzamelen. En tegelijkertijd daarmee onze eigen innovaties testen en verbeteren.”

 

 

"We helpen data snel, betrouwbaar en betaalbaar te verzamelen. En tegelijkertijd testen en verbeteren we onze eigen innovaties."

Studenten

Om zich aan te passen aan de lokale situatie en goede relaties op te bouwen, zouden bedrijven uit Nederland liefst voor een lange periode ter plekke aanwezig willen zijn. “Omdat dat financieel niet haalbaar is, is het een groot voordeel dat we via het consortium ook studenten kunnen inzetten”, zegt Kreijns. “Zij werken altijd samen met de lokale wateringenieurs. Dit is een beproefde methode voor lokale inpassing en biedt bovendien de mogelijkheid om over en weer van elkaar te leren."

Grote stappen

Het project Leapfrogging Delta Management is nu ongeveer halverwege en heeft meerdere concrete resultaten opgeleverd. Zo heeft Shore monitoring & research hun innovatieve meetinstrumenten gebruikt om informatie te verzamelen rondom de aanleg van een nieuwe sluis. “Door hun hightech apparatuur te bevestigen op lokale bootjes, hebben ze op een heel efficiënte manier in twee weken tijd een hele rivier in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat de beste oplossingen niet per se het duurst zijn.”

Nieuwe toepassingen

“Duurzaamheid komt alleen maar hoger op de agenda te staan” denkt Blokker. “En we lopen nog steeds tegen nieuwe toepassingen aan. Oceaankoeling is interessant voor alle plekken waar gekoeld moet worden, dus bijvoorbeeld ook voor datacenters. We zien dan ook nog veel mogelijkheden en werken als start-up niet naar een lucratieve ‘exit’. We willen hier een succes van maken!