Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
“Dankzij de subsidie kenden we de markt en we begonnen in Indonesië.”
Pratap Thapa

In veel ontwikkelingslanden grenst het land van boeren weliswaar aan een rivier, maar is het kostbaar om rivierwater omhoog te pompen voor irrigatie. De Barsha pump (Barsha is Nepalees voor regen) maakt uitsluitend gebruik van de kinetische energie van het stromende water. Zo kunnen boeren tot 70 procent besparen op hun irrigatiekosten, ten opzichte van traditionele dieselpompen.

De pomp kan op vlak land tot twee kilometer horizontaal pompen, en tot twintig meter verticaal. Er is geen fossiele brandstof nodig, het onderhoud is eenvoudig en boeren kunnen de pomp zelf eenvoudig op locatie in elkaar zetten.

Het project beoogde aan te tonen dat deze innovatieve en duurzame watertechnologie een belangrijke bijdrage kon leveren aan het versterken van de waterzekerheid in de wereld.

De initiatiefnemers aan het woord

Pratap Thapa, mede-oprichter van aQysta, start-up vanuit de Technische Universiteit Delft: ‘Toen we de aanvraag indienden, werkte de pomp op laboratoriumschaal. Dankzij de subsidie kenden we de markt en we begonnen in Indonesië. Daar hebben we twintig pompen geplaatst, waarvan de helft direct voortkwam uit het project. De andere tien maken deel uit van een onderzoek naar een goede financieringsopzet. De Barsha pomp gebruikt namelijk geen brandstof, maar is wel duurder in aanschaf. In het onderzoekproject betalen de boeren pas na de oogst.

We zijn ook actief in Nepal, waar we samenwerken met de nationale overheid, die 200 pompen heeft besteld. Ook hebben we na afloop van het Partners voor Water project pompen geplaatst in Gambia, Turkije, Colombia en Guatemala. Verder doen we een project in Spanje om te zien wat de kansen zijn in meer ontwikkelde markten.

We waren en zijn een heel kleine startup en hebben onder mee veel geleerd over de samenwerking met lokale partners. Dat ging niet altijd goed en we zijn nu veel selectiever. De samenwerking met de Nederlandse ngo Hivos was cruciaal. Zo kregen we meer feedback en konden we de voortgang beter monitoren. Zij zorgden voor training en ondersteuning. De combinatie van techniek en training is onmisbaar.

Ook kregen we veel meer inzicht in de functionaliteit van de pomp in verschillende gebieden. Dankzij het project waren we in staat de prestaties van de pomp verder te verbeteren. De resultaten bevestigden de mogelijkheden voor wereldwijde toepassing van onze techniek.

Wezenlijk was en is ook dat een bepaalde technologie moet aansluiten bij lokale omstandigheden. Die bepalen of het werkt, en ook of mensen het zich kunnen veroorloven. Dus mijn advies is dat je moet zorgen voor voldoende feedback vanuit de markt, vóór je die markt definitief betreedt. En tot slot: de periode direct na het demonstratieproject kan lastig zijn, omdat er dan vaak nog geen middelen zijn. Die kloof zou bijvoorbeeld via leningen te overbruggen zijn, tot het moment waarop je op eigen benen kunt staan.’

Partners voor Water Award

Dit project was genomineerd voor de Partners voor Water Award 2017. Zie hieronder de video.

Terug naar de vorige pagina